Na mijn Roemeens kookboek (Bucatele noastre van Horia Varlan) weer boven te hebben gehaald voor de kip met geroosterde auberginesaus, had ik weer zin om wat Roemeense recepten uit te proberen.
Vorige week maakte ik deze moussaka. Ik weet niet precies wat het verschil is met Griekse moussaka, maar deze moussaka is in elk geval heel lekker! Wij aten hem met brood en met zure room erbij.
Ingrediënten:
4 aubergines,
kapjes eraf en in schijfjes (niet dikker dan 1 cm)
500 gr gemengd gehakt
(varken-kalf)
1 grote ajuin, gesnipperd
1 teentje look, gesnipperd
400
gr tomatenblokjes (uit blik)
100 cl droge witte wijn
100 cl
kippenbouillon
3 eieren
2 dl room
geraspte kaas voor bovenop (stond niet in het recept, maar het is wel heel lekker erbij)
peper
zout
1/2 theelepel komijn
1 takje thijm
1 takje rozemarijn
2
eetlepels bloem
enkele eetlepels olie
enkele eetlepels
paneermeel
Werkwijze:
Verwarm de oven voor
op 200 graden.
Schik de aubergineschijfjes naast elkaar op met bakpapier
beklede bakplaten (ik had in totaal 3 bakplaten nodig)
Zet in de oven tot ze
een beetje gebruind zijn en gaar.
Maak ondertussen de
saus:
Verwarm de olie in de pan.
Bak de ajuin en de look enkele minuten.
Voeg dan het gehakt toe en bak het tot het rul is. Voeg de komijn toe en
roer en laat even meebakken.
Voeg een eetlepel bloem toe.
Laat even
meebakken, al roerend.
Voeg de wijn toe en laat even koken.
Voeg dan de
bouillon en de tomatenblokjes toe, en de rozemarijn en de thijm.
Voeg ook
peper en zout toe naar smaak (ik gebruikte ongeveer 1
kippenbouillonblokje voor het hele mengsel).
Laat afgedekt ongeveer 15
minuten sudderen.
Laat wat afkoelen.
Kluts 2 eieren en meng ze goed
met het wat afgekoelde vleesmengsel.
Ondertussen zijn de aubergines
klaar.
Neem een ovenschotel en vet die in met olie.
Bedek de bodem met een laagje paneermeel.
Leg een laagje aubergineschijfjes.
Leg daarop de helft van
het vleesmengsel.
Leg daarop opnieuw een laag aubergines.
Daarop leg je de
andere helft van het vlees.
Dek af met de rest van de aubergines.
Zet
30 minuten in de oven (voorverwarmd op 180 graden).
Meng ondertussen de room
met 1 ei en een eetlepel bloem. Meng goed zodat er geen klontertjes
overblijven.
Haal na 30 minuten de moussaka uit de oven en schenk het
room-ei-mengsel erover.
Strooi er gerapste kaas over en zet nog 20 à 25
minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.
Serveer met brood en
met Griekse yoghurt/zure room erbij.
Oei, lekker Marian! Ik ben gek op dit soort schotels. Ik heb hetzelfde als jij, dan haal je een kookboek uit de kast en heb je ineens zin om er van alles uit te maken.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Ja,dat gaat bij mij ook zo... ik kook nu eens uit het ene boek en dan weer een tijdje uit het andere :-).
VerwijderenGroetjes,
Marian
Bedankt voor het heerlijke recept, ik ga het in m'n receptenmap schrijven .En binnenkort in Roemenië maken met verse aubergine's van de markt.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Henriëtte! Hopelijk vind je het lekker!
VerwijderenGroetjes,
Marian
Musaca romaneasca! Ce frumos! Ce buna pare si ce dor imi e de ea.
BeantwoordenVerwijderenMultumim ca ne-ai amintit de ea, sa nu ne pierdem printre atatea bucate straine (desi faine si alea) :)
Multumesc mult, Miriam, de reactie!
VerwijderenPentru mine musacaua e tot straina :-)... dar foarte buna, imi place!